10% van ontslagzaken veroorzaakt door social media

Tweet

10% van ontslagzaken veroorzaakt door social media

Wie durft toe te geven dat hij of zij wel eens onder werktijd heeft gekeken of er nog wat op Facebook is gebeurd? Of een tweet gepost in de baas zijn tijd? Doordat social media een steeds prominentere rol inneemt in onze samenleving, komt het ook steeds meer voor dat werknemers onder werktijd snel nog even op één van de vele social mediakanalen kijken. Werkgevers zijn daar uiteraard niet gelukkig mee en in sommige gevallen heeft dat zelfs een ontslag tot gevolg.

3 redenen voor ontslag

Het is tegenwoordig zelfs zo, dat bij één op de tien ontslagen het gedrag van de werknemer op social media een grote rol speelt. Dit blijkt uit een onderzoek dat de juridische dienstverlener DAS onlangs hield. Afgelopen augustus was nog een projectleider van het Nationaal Cyber Security Center in opspraak vanwege een tweet die duidelijk niet in goede aarde viel.

Nu is het niet zo, dat het altijd een ongelukkig bericht op Twitter of Facebook is dat de aanleiding vormt voor een ontslag. Wij zetten de 3 meest voorkomende reden met betrekking tot social media voor je op een rijtje:

  • Klagen over de werkgever. Ook al denk je misschien dat je bericht alleen door vrienden gezien kan worden, het internet onthoudt alles en de kans bestaat dat ook anderen je uiting van ongenoegen lezen. Oók de baas, dus.
  • AHHet schenden van een relatiebeding door op LinkedIn benaderen van oude relaties. Je oude werkgever heeft je niet voor niets zo’n beperking opgelegd – het is te verwachten dat hier ook op gecontroleerd wordt.
  • Tegen de baas het één zeggen, maar op je profiel het andere posten. Je meldt je bijvoorbeeld ziek met de mededeling dat je door je rug gegaan bent, maar post wel foto’s van dat heftige survivalweekend een dag later.

Bezint eer ge begint

We zouden haast kunnen stellen: ‘ook al is het berichtje nog zo snel, de baas achterhaalt hem wel’. Heb je toch iets gepost op je Facebookpagina, dan kun je ‘m zelf weer verwijderen. Dat kan ook met een tweet, maar de kans bestaat dat deze toch nog ergens bewaard blijft in de donkere krochten van het internet. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor te verzinnen, maar het blijft toch het verstandigst om gewoon goed op te letten op wat je het web opslingert.